Ølbrygning – også for begyndere

03 August 2020
Astrid Pedersen

editorial

Øl er inden for de seneste cirka tyve år blevet en gængs drik selv på de finere middagsborde. I Danmark har vi en lang og stolt øl tradition som mestendels er blevet holdt i hævd af de større danske bryghuse. Dette har indtil for relativt nyligt betydet en ganske naturlig begrænsning i udvalget af øl typer på markedet.

Pilsner har alle dage været danskernes foretrukne øl, suppleret med special øl i stærkere varianter omkring højtider ås som jul og påske. Andre øl varianter stammede primært fra vore naboer mod syd, altså Belgien eller Tyskland – eller Tjekkiet, hvis det skulle være ekstra og særligt eksotisk. Og så var øl ikke just det man satte på bordet når det skulle være rigtig fint.

Ølbrygning – en nutidig hobby

Dette er der så lavet om på nu. I løbet af de seneste årtier er i hundredvis af mikro bryggerier skudt op og hele landet. Fra hvert af disse udkommer hvert eneste år snesevis af nye og innovative øl typer eller variationer over eksisterende temaer så som Bock, Weissbier, Lager, Stout, Ale, Witbier og mange andre.

Der har aldrig eksisteret så bredt og righoldigt et udvalg af øl på det danske marked som der gør den dag i dag. Dette betyder samtidig at øl er blevet comme il faut i det gode selskab. Og en hver restaurant med repekt for sig selv råder naturligvis over et velassorteret ølkort.

Som noget nyt kan du nu også gøre bryggerierne kunsten efter hjemme i dit eget køkken. Med brygudstyr til hjemmebrug kan du nemlig dyrke ølbrygning på hobby plan. For at blive din egen brygmester skal du blot indkøbe for få tusind kroner udstyr, for eksempel hos albryg.dk. I den online shop finder du alt hvad du skal bruge for at komme sikkert ud over rampen med dit hjemmebryggeri – læs mere på https://www.albryg.dk/olbrygning 

More articles