Kan dit gulv tåle at blive afslebet?

12 March 2021
Maya Hindsberg

editorial

Når lakken er begyndt at blive slidt, eller der er begyndt at komme slidspor i træets overflade, er det tid til at få det afslebet. En gulvafslibning er en måde at fjerne ridser og hakker fra gulvet, ved at fjerne det øverste slidlag fra træet. Men hvornår kan man være sikker på, at gulvet kan tåle det?

De fleste gulve vil i hvert fald kunne klare en enkelt afslibning, hvis ikke den har fået det før. Gulvafslibning slider nemlig generelt meget mindre på gulvets slidlag end f.eks. gulvafhøvling. Gulvafhøvling fjerner nemlig op imod 5-6 millimeter af træets overflade, hvorimod gulvafslibningen kun fjerner 1-2 millimeter. Det gør dog også, at afhøvling vil kunne fjerne meget dybe ridser og skader og udligne gulvet, skulle det være skævt eller ujævnt. Der er dog heldigvis måder at tjekke, om dit gulv kan tåle at blive slebet, og ofte vil en professionel også kunne hjælpe dig med at vurdere det og give dig et tilbud. Læs mere på https://have-hus.dk/aktiviteter-undervejs-ved-en-gulvafslibning/.

Hvilke gulvtyper er der, og hvad kan de tåle?

Har du et massivt gulv, så vil det typisk kunne klare flere slibninger end et lamelgulv, afhængig af kvalitet. Massive gulve i form af f.eks. brædder eller parket er samlet ved hjælp af not og fer, og derfor må du ikke slibe så langt ned, at denne type samling bliver svækket. For at tjekke om der er nok materiale til at kunne slibe det, kan du tjekke en tynd spartel ned i samlingen og på den måde måle højden ned til feren. Der skal som hovedregel være minimum 4 mm ned til samlingen.

Et lamelgulv er modsat et massivt gulv bygget op af flere lag, og har ofte et slidlag, som er lavet at massivt træ øverst, en spånplade i midten og en billig træsort nederst. Her er det slidlagets tykkelse, der bestemmer, hvor meget der kan slibes. Nogle har bedre kvalitet end andre, og det bestemmer antallet af slibninger gulvet kan tåle.

More articles