Datidens øl blev brygget af kvinder

10 November 2020
Lotte Hindsberg

I dag når man tænker på en ølbrygger, tænker de fleste på en stor velnæret mand. Det skyldes vel primært de hestevogne, der stadig kører rundt i Danmark og afleverer øl. I dag mere en reklameværdi, men stadigvæk. Sådan har det ikke altid været. Indtil for få århundrede år siden har ansvaret for ølbrygning været kvindernes. I Danmark har kvinderne brygget øl i over 5000 år viser nye arkæologiske fund.

I oldtiden var kvinderne omgivet af stor respekt på grund af deres viden om ølbrygning. Et væsen der både kunne brygge en smuk gylden drik med en vidunderlig virkning, samtidig med at de kunne give liv afkrævede respekt, mente man dengang.

Op i gennem tiden har det ikke været en lille opgave kvinderne havde ansvaret for. I snit blev der brygget 5 liter pr. person dagligt. 

Nutidens ølbrygning

Nutidens ølbrygning foregår meget anderledes. I dag brygges øl enten af professionelle brygmester eller også brygges det hjemme i kælderen som en hobby. Du kan lære mere om ølbrygning hos albryg.dk og det er også muligt at få råd og vejledning. Både i forhold til ølbrygning og valg af brygudstyr.  

Det er en hobby flere har fået øjnene op for efter at flere og flere microbryggerier har vist danskerne at øl ikke bare er øl og det er muligt selv at brygge ens øl. Det kan både gøres med et nybegyndersæt eller du kan gå all in og investere i et mere avanceret brygudstyr. 

For at kunne brygge din egen øl skal du i princippet blot have de 4 ingredienser, vand, gær, malt og humle. Derefter det et spørgmål om at prøve sig frem med andre ingredienser og smagsvarianter. Det er en god ide at have en notesbog og skrive ens forsøg ned. Det giver dig mulighed for at huske hvad var godt og hvad der fungerede mindre godt næste gang.

Flere Nyheder